
דבר המערכת: מגזין השפעה 1
הגיליון הראשון של מגזין השפעה: מו״פ.ניסויים.יוזמות.חדשנות עוסק בהשפעה על המציאות. למלה העברית ״השפעה״ יש שתי משמעויות -שתיהן קשורות זו לזו, שתיהן רלוונטיות לחילול שינויים במערכת החינוך ושתיהן עומדות במוקד של גליון זה. הראשונה (influence) עוסקת בשינוי עמדות המוביל לשינוי התנהגויות. רגשותיו, דעותיו או מעשיו של האחד, עשויים לחולל שינוי אצל האחר – יחיד או קבוצה. זו התחלת ״השפעה״ מהסוג השני – שינוי מציאות (impact). ארגונים ואנשים רבים הפועלים בשדה החינוכי – בישראל כמו גם בעולם – משקיעים הרבה מאד במאמצים להשפיע. הם מנסים לשנות לטובה את המציאות החינוכית, את החווייה של התלמיד, את התוצאות של המעשה החינוכי, את הרלוונטיות של

השפעה מחוללת שינוי
החינוך הוא הניסוי הגדול ביותר בארץ וסוגיה בה מתחבט העולם כולו. מקורו בצורך ליצור בית ספר שהוא רלוונטי לתלמידים שהם חכמים, חוקרים, בעלי ניסיון והבנה טכנולוגית מפותחת. כיצד עושים זאת? המאמר מציע כמה שלבים, והראשון שבהם מתחיל בהתבוננות סביב, במגמות העתיד שמתרחשות כבר עכשיו.

שדה השפעה חדש: כבד את אביו ואת אמו – במוסדות חינוך מתגייסים לטובת ההורות
הצעה למחנכים שמכבדים את ההורות ומודעים למידת השפעתה: הגדירו את העצמת ההורות כפאה חדשה בשדה החינוך, והתחילו לזרוע בה ביצירת זמן איכות הורה-ילד, ובהעצמת דמות ההורה והילד זה בעיני זה.

אל המרחב האינסופי – בתי ספר במדע הבדיוני
לאור היעדר המגוון של ייצוג סוגי בתי ספר ושיטות לימוד אפילו על ידי סופרי המדע הבדיוני – אומנים שמומחיותם היא חשיבה אוונגרדית – יש דחיפות גדולה מתמיד להקדיש מחשבה ליצירת "קפיצה מחשבתית" באופן בניית הלמידה ומרחבי הלמידה.

השפעת חקר המוח על הפדגוגיה: ראיון, מודל, מקרה מבחן
"אני רוצה שטח, רוצה מורים! את יכולה לתת לי לעבוד עם קבוצת מורים? אני רוצה לחשוף מורים לממצאי חקר המח, ולפתח איתם שיטות וכלים חדשים להוראת מתמטיקה".

מיזם: פיתוח נחישות בחינוך – הספורט משפיע על ההוראה/למידה!
למה רצי מרתון עומדים על קו ההתחלה של המרוץ כאשר הם יודעים שלפניהם אתגר קשה מנשוא? אנו שואלים את עצמנו שאלות מסוג על מנת לגבש בבית ספר נווה יהונתן ברמלה פדגוגיה המבוססת על העקרונות והערכים של האימון הספורטיבי.

נופלים ברשת – על בתי הספר והעידן הרשתי | פודקאסט (הטור הווקאלי)
בעידן החדש, העידן הרשתי, אנחנו מדברים על אמנות של קשרים וקישוריות. יישום העידן הרשתי בהקשר הבית ספרי מחייבת אותו ליישם תפיסה ארגונית ופדגוגית חדשה.

דמות היזם כמשפיע – פוסטר פרופיל
ב-5 השנים האחרונות שאלנו את עצמנו: מה המאפיינים של היזם/ת החינוכי. לאחר מפגשים עם מאות מנהלים ואלפי אנשי צוות התמונה התבררה.

למידה רבודה בסביבה משתנה: במעגל ההשפעה מן המציאות אל הלומדים ומהם אל הקהילה
מודל וחקר אירוע: מערכת החינוך נאבקת להישאר חסינה מפני המציאות המאיימת להשתלט עליה אך ישנם בתי ספר, שהתמזגות עבורם היא דרך ההישרדות הטובה ביותר. כל זעזוע מחיה אותם ומתורגם להזדמנות להשתפר.

הערך המוסף באוטונומיה: 100 רעיונות גדולים
הספר ״הערך המוסף באוטונומיה״ מיועד לקובעי מדיניות ולאנשי המקצוע בשטח המבקשים להשיג את הערך המוסף הגלום באוטונומיה. במרכזו של תקציר הספר נמצאת סדרה של מאה "רעיונות גדולים״ בנושא.

הנבחרת של שירה
"אצלי בכיתה יש שני חוקים: הראשון – כל תלמיד הוא גם מורה, השני- לכולנו מטרה אחת משותפת. חוץ מזה התלמידים כבר מסתדרים, הם מבינים את השיטה וזה טבעי להם הרבה יותר מאשר לנו המבוגרים."

היום שאחרי: השלכת הטמעת חדשנות פדגוגית-ארגונית בבתי ספר ניסויים על האפקטיביות הארגונית
המאמר מציג תקציר של עבודת דוקטורט שחקרה כ-50 בתי ספר ניסויים. הממצאים נוגעים באפקטיביות בית ספרית, במדיניות חדשנות ״מלמטה למעלה״, בתפקיד המנהל כצ׳מפיון ועוד.

כיצד אי שלם שינה כיוון חינוכי-קהילתי בתוך שבוע אחד?
אתם מוזמנים להצטרף למסע ליצירת השפעה עמוקה ושינוי מקיף בחינוך (ובקהילה כולה) שהתרחש בקיץ 2014 באי לה גומרה. המניע למסע היה אתגר חינוכי חברתי גדול – נשירה רבה של תלמידים ממערכת החינוך.

"קומה ב'" בהוראה-למידה – קומת החינוך
המאמץ הדרוש כיום הוא פיתוחה של תרבות בית-ספרית להיותה קרקע לצמיחת אישיותו, תודעתו, רוחו וערכיו של התלמיד ולמשוך אותו ל"קומה ב'", קומת החינוך

שפע של השפעה
יעל דורון דרורי, מנהל תחום חינוך בגוגלֿ, ממליצה לצאת למסע השפעה, ולקחת איתכם שלושה עקרונות: חפשו רעיונות בכל מקום, שתפו הכל, התמקדו במשתמש.

על השפעה חינוכית: בני אדם הם יצורים מושפעים הרבה יותר ממה שהם יצורים חושבים
הצעה להגדרה חדשה של האדם כהומו אימפקט- האדם המושפע. בליגת הסביבות המשפיעות בית הספר מדורג במקום נמוך למדי. המאמר מציע תהליך לתכנון הסביבות החינוכיות שלנו באופן לכיד ומתאים כדי שיהיו להן השפעות חינוכיות חיוביות משמעותיות יותר.

המורה, התלמיד ובית הספר במציאות תרבותית גלובלית – עיון נוסף בהקשרים הפדגוגיים של עולם רווי תקשורת
הכשל המתמשך בשדרוג מעמדה של מערכת החינוך בחברה מודרנית בכלל ושל מעמדו של המורה בפרט מעלים שאלות על עיצוב דמותם של "המורה הטוב"', "הלומד הטוב" ובית הספר הראוי בחברה רווית תקשורת הנתונה בתהליכים מורכבים של גלובליזציה.

חקר מקרה: תהליכי השפעה וחשיבותם להובלת שינויים משמעותיים במוסד חינוכי
במאמר זה אנו מעוניינים להביא מעט מניסיוננו בכל הקשור לתהליכי השפעה במערכת החינוך, ובעיקר כיצד ניתן להשפיע על הפרמטרים אשר תורמים להחדרת תרבות של חדשנות, יצירתיות ויזמות בחינוך. המקרה של מכללת אוהלו.

מערכת חינוך בעלת יכולת הסתגלות למציאות משתנה
מערכת חינוך מורכבת מסתגלת תאפשר תהליך התאמה אפקטיבי ומהיר יותר למציאות המשתנה מאשר המערכת ההיררכית הקיימת. מערכת זו תפעל כאורגניזם חי המקיים יחסים דינמיים וסינרגטיים עם סביבתו בהתאם לתנאי המציאות המשתנה.

השפעתה ועוצמתה של האצבע המופנית
כמה עוצמה יש בשקט של האצבע המופנית אל עבר הדלת, מלווה בציווי לאקוני "צאי החוצה מהכיתה ולכי לחדר המנהלת"… המאמר מציג דרך הוראה ייחודית שאין בה מקום לאצבע המופנית.

״רגשות כלואים, זה כל הסיפור״!
מטרת הניסוי של בית הספר אלעומריה ברמלהֿ לזהות ולבטא רגשות בהתייחס לזהות המבולבלת לילד הערבי בן חברת המיעוט, ולבטא את רפרטואר הרגשות לאי שוויון המגדרי. הוא מתמודד גם עם הדיכוי המעמדי בין תלמידים ומורים, ועם הניכור שיש בתכניות הלימוד למאפייני התרבות של הלומד.

כיתת גוונים – פדגוגיה חדשנית "גולנית"
כיתת גוונים בקצרין מבטאת הלכה למעשה את עקרונות תוכנית ״פדגוגיה חדשנית גולנית״. גבולות מרחבי המקום, השותפים והפדגוגיה נפרצים כאן יום יום. אחד החידושים הוא כלל 30/70 – 30% מהלמידה מבוצעת בהנחייה של המורה, ו-70% בלמידה פעילה של התלמידים